Na het succesvolle symposium begin 2018 werd in 2019 een tweede symposium georganiseerd. Het karakter van het eerste symposium was meer algemeen van aard waarin vooral melkveehouders met bijzondere prestaties op het vlak van levensduur aan het woord kwamen. Tijdens het tweede symposium werd de nadruk gelegd op de economische aspecten van de levensduur. De aftrap van het symposium werd gedaan door SFL bestuurslid Willem van Laarhoven met een gesproken column over de diverse onderzoeken die zijn gedaan naar de economische voordelen van levensduurverlenging en het onderzoek van Valacon naar de motivatie onder melkveehouders voor levensduurverlenging.
Het tweede symposium
De hoofdspreker was Albert de Vries, een in Nederland opgegroeide boerenzoon en momenteel professor aan de Universiteit van Florida in de USA en deskundig op het terrein van economie, gezondheid en levensduur.
Deze keer was het ook de beurt aan de fokkerij-organisaties zelf. Ze werden uitgenodigd hun visie te geven op wat er volgens hen vanuit fokkerijperspectief zou moeten gebeuren en hoe zij denken daar aan bij te kunnen en te willen dragen.
En natuurlijk mocht de praktijk niet ontbreken en vertelde de Groningse melkveehouder Wim van Tilburg hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om de gemiddelde afvoerleeftijd van zijn veestapel naar het niveau van structureel 7,5 jaar te tillen.
Het symposium werd afgesloten met op het podium een pittige discussie tussen de fokkerij-organisaties.
Verkiezing Beste Boerenkoe
Om de bekendheid van SFL en de aandacht voor levensduurverlenging verder te vergroten werd de tweejaarlijkse verkiezing van de Beste Boerenkoe van Agrio (Melkvee.nl) geïntegreerd in het symposium. De uitslag werd op het symposium bekend gemaakt. Een mooie combinatie van wat we zouden willen en wat er daadwerkelijk in de praktijk wordt waargemaakt.